عبارت: طی سالهای اخیر در ارتباط با مناسبسازی معابر و اماکن عمومی صحبتهایی شده ولی میبینیم که همه اینها در حد وعده و شعار باقی مانده است بهطوریکه اگر خودمان بازدیدی از سطح شهر و اماکن پرتردد داشته باشیم میبینیم که هنوز در این اماکن بستر لازم برای حضور افراد معلول و سالمندان فراهم نشده است حتی در برخی موارد شرایط بهگونهای است که تردد برای افراد سالم و عادی نیز بسیار سخت است.
کافی است یک روز تصمیم بگیرید با چرخ خرید یا کالسکه چند قدمی از خانه خود دور شوید درست بعد از چند دقیقه تصمیم میگیرید سختی بلند کردن بار را به جان خریده و دیگر از این وسایل استفاده نکنید این موضوع زمانی که بخواهید از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کرده یا وارد بانک و یا ادارهای شوید به مراتب بحرانیتر میشود؛ این در حالی است که در سلامت کامل جسمانی هستید و میتوانید به نحوی این مشکلات را حل کنید.
اگر حتی برای لحظهای خودمان را جای اشخاصی بگذاریم که بهدلیل ناتوانیهای جسمی میخواهند در شهر تردد کنند شاید متوجه بحران موجود شویم.
عبارت: مناسبسازی اماکن عمومی به مفهوم واقعی که فرد معلول و یا سالمند و افراد ناتوان بکه بتوانند بدون کمک گرفتن از کسی و بدون کمترین انحراف در شهر تردد کرده و همانند سایر افراد جامعه از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنند و وارد بانکها و ادارات شوند هنوز محقق نشده است.
امیدواریم مسؤولان با ایجاد قوانین جدید در ساختوسازها و پروژههای عمرانی جدید توجه به معلولان را برای همگان الزامی کنند تا دستکمدر ساختوسازها و پروژههای جدید این ایرادات وجود نداشته و با تخصیص بودجه به برطرف کردن و مناسبسازی ایرادات قبلی اقدام کنند.
معاون توانبخشی بهزیستی مازندران اظهار کرد: سازمان بهزیستی متولی توانمندسازی معلولان در جامعه است و اینکه جامعه چه میزان جامعه فضا و بستر را فراهم کرده تا افراد معلول بتوانند در جامعه حضور داشته باشند مستلزم نگاه و فرهنگ و بینش است.
عبدالرضا قلندری افزود: سازمان بهزیستی بهعنوان دبیر کمیته مناسبسازی استانداری سالها در بحث فرهنگسازی و اطلاعرسانی کار میکند؛ بهطوریکه طی سه سال گذشته از سال 95 سازمان بهزیستی مازندران بهعنوان سازمان برترکشوری در امر مناسبسازی انتخاب شد و اقدامات خوب و سازندهای در این زمینه صورت گرفته است.
وی با اشاره به تشکیل کمیتههای مناسبسازی درشهرستانهای استان، اضافه کرد: همچنین کمیته بازرسی مناسبسازی در استانداری مازندران راهاندازی شده است.
معاون بهزیستی مازندران بیان اینکه مهمترین موضوع این است نگاه، بینش و فرهنگ مناسبسازی در استان ایجاد شده است، تصریح کرد: همه مسؤولان نسبت به بحث مناسبسازی اطلاعات کافی دارند حتی اگر مسؤولی اعلام کند در زمینه مناسبسازی اطلاعی ندارم حرف پوچ و بیاساسی است؛ چراکه همه در این زمینه اطلاعات کافی دارند.
قلندی یادآور شد: سال گذشته برای نخستین بار یکی از شاخصهای ارزیابی در جشنواره شهید رجایی بحث مناسبسازی بوده است که نشان میدهد همه مسؤولان از اهمیت مناسبسازی اطلاع دارند.
وی با اشاره به اینکه هنوز هم میبینیم برخی به نگاه و باور کاملی در این زمینه نرسیدند و هنوز هم مشاهده میکنیم برخی از معلولان در کوچه و خیابانها شهر نمیتوانند تردد کنند، تصریح کرد: در بحث مناسبسازی فضای شهری تنها وظیفه شهرداری نیست بلکه باید افراد در بحث احداث ساختمان با توجه به معیارهای استاندارد مناسبسازی فضاسازی کنند.
معاون بهزیستی مازندران اظهار کرد: اگر این نگاه و باور در جامعه وجود داشته باشد فرد معلول بهراحتی میتواند در جامعه حضور یابد و تواناییهای خود را نشان دهد و باید مسؤولان بهگونهای عمل کنند تا زمینه حضوربرای معلولان در جامعه فراهم شود.
قلندری بیان کرد: درحال حاضر باتوجه به جمعیت 10 درصد معلولان و 11.5 درصدی جامعه سالمندی و همچنین با احتساب خانمهای باردار و افراد ناتوان میتوان گفت 35 درصد جمعیت مازندران نیازمند مناسبسازی و فضا و بستر مناسبی برای حضور در جامعه دارند که مستلزم باور و نگرش است.
وی خاطرنشان کرد: قانون حمایت از حقوق معلولان که امسال مصوب شده خیلی سختگیرانه عمل میکند بهطوریکه اگر شهرداری یا مسؤولی این موارد را رعایت نکند بهعنوان مجرم شناخته شده و حتی انفصال از خدمت برایش درنظر گرفته است./فارس