امروز : یکشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۸ ساعت : ۱:۲۳ PM
اختصاصی عبارت
گزارشی از رشد فزاینده مصرف فست فود در مازندران؛

مهمان ناخوانده بلای جان صاحب خانه / ضیافت رنگارنگ با چاشنی مرگ

فست فود+عبارت
    -     کد خبر: 41548
    -     تاريخ انتشار : ۱۳۹۸/۶/۱۴|۱۵:۳۱
مازندران استانی حاصلخیز است که بسیاری از مواد خوراکی در آن کشت یا پرورش داده می شود از ماهی های متنوع دریای خزر و ماهی های آب شیرین پشت سد ها گرفته تا مرغ و دام و سبزی ها و برنج های ارگانیک و سازگار با ذائقه ی مردم این منطقه اما جالب است بدانید در یک دهه ی گذشته استفاده از فست فود در این استان افزایش ۵ برابری داشته . این مسئله نشانگر آن است که مردم استان با داشتن فرهنگ غنی غذایی و سبقه ی طولانی در طبخ و استفاده از غذای پاک و سالم به کلی غذا های لذیذ مادر بزرگ ها را فراموش کرده و به استفاده از غذا های اغلب چرب و مضر روی آورده اند.

عبارت - گروه سلامت :وقتی نام مازندران را میشنویم بی درنگ طبیعت ومناظر بکر آن در ذهنمان نقش می بندد و سپس عطر و طعم غذا های محلی  که از سبزی های معطر مخصوص این منطقه در آن استفاده شده را زیر زبانمان حس می کنیم.  از دیرباز تا کنون مردم شمال ایران با توجه به طبیعت خاص این منطقه فرهنگ ویژه ی غذایی خود را دارا بودند. حتی بسیاری از این خرده فرهنگ ها رابطه ی مستقیمی با سلامت افرادی داشت که در این جغرافیا زندگی می کردند. نمونه اش استفاده ی زیاد از سیر در غذا های مناطق شمالی ایران. شاید فکر کنید این مسئله صرفا به خاطر ذائقه این مردم است اما بد نیست بدانید خوردن این ماده غذایی در مناطقی مثل مازندران که رطوبت هوا بسیار بالاست با سلامت بدن ارتباط مستقیم دارد.

این یک نمونه از فرهنگ غذایی صحیح در بین  گذشتگان ماست که امروزه در حال فراموشی است. با هجوم فرهنگ غربی و ارزش شدن این فرهنگ در بین مردم شاهد رشد روز افزون استفاده از این آداب و رسوم نه چندان مرتبط با سرزمینمان در جامعه هستیم. یکی از آثار این هجمه ی فرهنگی تغییر رژیم غذایی ماست. فست فود ها یا همان غذا های زود حاضر شو، سوغات مردم سرزمین سبز، هزاران کیلومتر دور تر از زادگاهش هر روز در حال طبخ است. از مغازه های کوچک محقر گرفته تا فود کورت های مجلل و گران قیمت، امروزه دیگر بخش مهمی از عادات غذایی ما مردمان سرزمین پارس با هزاران سال تمدن را فست فود تشکیل می دهد!

ماجرا از تولید و تهیه کالباس به شکل دستى و سنتى از دوران بسیار قدیم در یونان و سپس روم و اروپاى قرون وسطى و جدید آغاز شد اما چینی ها و هندی ها با سیر و نمک و انواع چاشنى ها، طعم دیگری به آن بخشیدند. پس از انقلاب کمونیستى در شوروی در سال 1917 عده زیا‌دى از ارمنیان روسیه و روس ها که مخالف انقلاب بودند به ایران آمدند. ره‌آورد این ساکنان تازه ی ایران، کالباس، سوسیس و ژامبون بود که از مواد غذایى مورد علاقه ی آنها به شمار می رفت مهاجران در گیلان و مازندران و استرآباد و تهران مستقر شدند و تهیه کالباس و سوسیس و ژامبون را آغاز کردند. آرزومان و میکاییلیان دو تن از ارمنیان مهاجر بودند که اقدام به تاسیس کارگاه هایی در این زمینه در گیلان و تهران نمودند و تولید کالباس و سوسیس و ژامبون را انجام دادند.

در ابتدا این نوع خوراکی ها با استقبال ایرانیان مواجه نشد و اجداد ما که عمری آب گوشت و کباب به دندان کشیده بودند خوردن ساندویچ را کسر شان میدانستند و برایشان صورت خوشی نداشت اما با گذشت زمان آنها نیز با شرایط کنار آمده و به جرگه ی طرفداران این نوع اغذیه  پیوستند. اما هیچکس فکرش را نمی کرد که نوادگان آن ها به حدی وابسته به فست فود شوند که حتی دیگر نام غذا های شهر و دیار خود را به دست فراموشی بسپارند!

مازندران استانی حاصلخیز است که بسیاری از مواد خوراکی در آن کشت یا پرورش داده می شود از ماهی های متنوع دریای خزر و ماهی های آب شیرین پشت سد ها گرفته تا مرغ و دام و سبزی ها و برنج های ارگانیک و سازگار با ذائقه ی مردم این منطقه اما جالب است بدانید در یک دهه ی گذشته استفاده از فست فود در این استان افزایش 5 برابری داشته . این یعنی مردم این استان با داشتن فرهنگ غنی غذایی و سبقه ی طولانی در طبخ و استفاده از غذای پاک و سالم به کلی غذا های لذیذ مادر بزرگ ها را فراموش کرده و به استفاده از غذا های اغلب چرب و مضر روی آورده اند.

ظرفیت تولید و طبخ غذا های سالم و پاک در مازندران به حدی بالاست که صحبت راجع به آن می تواند توضیح واضحات باشد. منطقه ای با آب و خاکی سحر انگیز که هرچیزی برای طبخ یک وعده ی غذایی خوشمزه و سالم لازم باشد در آن یافت می شود آیا سزاوار است که جز در بعضی از جشنواره ها به خوراکی های لذیذ و ترشی و مربا های خاطره انگیزش که هوش از سر هر کسی می برد توجه نشود؟ به راستی چرا؟ واقعا توانایی معرفی غذا های بومی ما در حد همین جشنواره های نصفه نیمه ایست که گهگاهی در گوشه و کنار برگزار می شود؟ محدود کردن این فرهنگ کهن تغذیه به این قبیل رویداد ها خیانتی است که ما در حق خودمان می کنیم.

در شهر های ما شمار رستوران ها و غذا خوری هایی که غذای بومی یا ارگانیک و سالم تولید میکند به اندازه نیمی از فست فود ها نیست ، این تعداد اندک نیز یا کیفیت خوراکشان را برای سود بیشتر بعد از مدتی اسم در کردن پایین و پایین تر آورده اند یا انقدر قیمت ها را بالا برده اند که ما ترجیح می دهیم همان غذای چرب و مضر را روی چشمانمان بگذاریم و در دلمان بگوییم که اگر این غربی ها نبودند ما آخر هفته اهل منزل را کجا مهمان می کردیم!

استان مازندران دارنده ی رتبه ی نخست چاقی در کشور است و بالا ترین میزان متوسط اضافه وزن در کشور را به خود اختصاص داده. یک کارشناس تغذیه میگوید 80 درصد زنان و مردان بالای 45 سال در استان مبتلا به اضافه وزن هستند. چیزی نزدیک به یک فاجعه!

در زمینه ی رشد و شیوع سرطان نیز استان ما به سرعت در حال در نوردیدن قله های افتخار است. پروفسور محمد اسماعیل اکبری با بیان اینکه ۱۰ هزار نفر سالانه در کشور به سرطان مبتلا می‌شوند، اعلام کرده:شایع‌ترین انواع سرطان‌ها مربوط به مازندران است. از هر ۱۰۰ هزار ابتلا ۵۰ هزار مورد مربوط به این استان می‌شود

محسن اعرابی معاون سابق بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز در این زمینه میگوید: ۵۰ درصد علت بیماری سرطان مربوط به شرایط الگوی رفتاری و زندگی مردم مربوط می‌شود. مثلا مصرف دخانیات، اعتیاد که باعث شیوع سرطان می‌شوند. همچنین مصرف مواد سرخ کردنی، اضافه وزن و چاقی و ورزش نکردن نیز باعث ابتلا به این بیماری خطرناک می‌شود. عدم مصرف سبزیجات و میوه تازه نیز از دیگر علل مبتلا شدن به سرطان است.

بیماری های قلبی عروقی و دیابت نیز از دیگر آثار سو مصرف غذا های چرب و رژیم غذایی نا درست است که امروزه در اطرافمان شاهد پیشرفت هر روزه اش هستیم مهدیه مهدی نژاد شانی از متخصصان تغذیه در این زمینه تصریح کرد: چاقی و کم تحرکی موجب شده تا 10 درصد از جمعیت این استان به بیماری دیابت مبتلا شوند و رتبه هفتم کشور را در این زمینه به خود اختصاص دهد.

وی در ادامه افزود: استان مازندران در بیماری فشار خون نیز که از بیماری های کُشنده در جهان محسوب می شود، رتبه پنجم کشور را دارا است که اگر تغییر سبک زندگی در این استان در دستور کار قرار نگیرد، در آینده از لحاظ بیماری، مشکلات زیادی گریبانگیر مردم این خطه شمال کشور خواهد شد.

با توجه به این صحبت ها و این قبیل آمار ها شاید بتوان گفت فست فود مانند دشمنی در لباس دوست است که با ظاهری دلچسب اما باطنی پر ضرر در مقابل ما قرار می گیرد. حال ما با این اطلاعات راجع به این موضوع چرا نمی توانیم این عادت بد را کنار بگذاریم؟ شاید به دلیل مافیای تبلیغاتی که به دلیل پر سود بودن این صنعت هر روز آن را به شیوه ی جدیدی بزک میکنند و ما را به استفاده از آن ترغیب می نمایند. پروفسور اندرو پرنتیس از دانشگاه نظافت و پزشکی گرمسیری لندن طی یک پروژه تحقیقاتی در این مورد گفت: همه ما دچار یک ضعف ذاتی در شناسایی غذاهای پرکالری هستیم. ما عادت داریم غذا را بر اساس اندازه آن بسنجیم؛ در حالی که میزان کالری غذا های آماده  خیلی بیشتر از یک وعده غذای سالم با اندازه قابل مقایسه است.

دلیل دیگری که علاقه به این نوع غذا‌ها را زیاد کرده، سرعت آماده شدن و همیشه در دسترس بودن آنهاست. برای زندگی ماشینی این روز‌ها که شما گاهی وقت سر خاراندن هم نداری، چه چیزی بهتر از یک غذای خوشمزه آماده که سریع در دسترس باشد.

بخواهیم یا نه ، دوست داشته باشیم یا نداشته باشیم در این روزگار اینترنت و تکنولوژی و تعجیل با به روز نکردن غذا های بومی و رشد و ترویج ندادن فرهنگ استفاده از غذا های سالم دیگر فست فود ها و غذا های زود حاضر شو جز جدا نشدنی از زندگی ما شده اند اما هنوز فرصت باقی است تا با کنترل مصرف و اصلاح رژیم غذایی خود گامی در جهت داشتن بدنی سالم و جامعه ای سلامت برداریم.

 

بازنشر این مطلب با ذکر نام عبارت مجاز است.

ارسال نظر

نام
پست الکترونیک
متن
captcha
ارسال