عبارت- گروه سیاسی: اگر یک روز وقت شریف خود را فقط به تماشا و مرور شبکههای صداوسیما اختصاص دهید با عجایب فراوانی روبرو خواهید شد.
از جمله آن عجایب، اعتراف مکرر تمامی کارشناسان از رسانه ملی به اداره مافیایی بخش های مختلف و مهم اقتصاد کشور است.
...
بخش عمده ناظران دلیل بحران حوزه مسکن را مافیای بنگاهداری بانکها میدانند. در بسیاری از برنامههای تخصصی صداوسیما بارها به این مافیا اشاره شده است.
ریشه مشکلات صنعت خودرو را نیز به گردن مافیای خودرو میاندازند و صدها بار تذکر داده شده رفتار دو خودروساز بزرگ ایران مافیایی و سودجویانه است.
در زمینه ورزش نیز آنقدر نمونه مافیایی وجود دارد که دُن کورلئونه را از اعتبار میاندازد. در این مورد نیز از بازیکنان و پیشکسوتان تا مربیان و کارشناسان اتفاق نظر وجود دارد.
وقتی حرف واردات به میان میآید از مافیای قاچاق حرف زده میشود. مافیایی که همه میگویند کاملا شناسایی شده و روشن است و برای نمونه به این واقعه تلخ اشاره میکنند که مگر میشود صدها خودرو لوکس را با الاغ و کوله بری وارد کرد!
به فرهنگ و سینما که میرسید، عمده هنرمندان از مافیای اکران مینالند و فیلمهای مستقل با معانی اجتماعی عموما پشت فیلمهای طنز قرِ کمری که از پشتوانه مافیای اکران برخوردارند ورشکسته میشوند.
وقتی پای درد و دل کشاورزان مینشینی از غم ارزان فروشی به دلالان جگرشان خون است. در حالیکه همه میدانند چه کسانی میوه و سبزیجات را از کشاورز میخرند و به چه کسانی میفروشند و چه کسانی با سوداگری آن را به میادین بار میفرستند و در نهایت کاری میکنند که پرتقال خریداری شده از باغدار با قیمت ۲ هزار تومان در میوه فروشی همان شهر ۸ هزار تومان به فروش میرسد.
...
خلاصه هر گوشه اقتصاد کشور را که دست میگذاری، پای یک سلطان درمیان است. جنبه طنزآلود و تلخ ماجرا این است که سررشته ها و شبکه های این مافیا برای همگان آشکار است اما معلوم نیست چرا کسی کاری نمیکند.
اگر به این شکل پیش برویم ایران بدل به سیسیل میشود و به جای نهادهای قانونی، خانواده های مافیایی فرمان را به دست میگیرند.
اگر خرید اموال غیرمنقول و سوداگری با آن توسط بانکها مطلقا غیرقانونی است، چرا یکبار برای همیشه کلک قضیه را نمیکنیم.
تا کی باید قطاری از سلاطین دستگیر شده، فراری و دستگیر نشده مسئله اقتصاد کشور باشد و درحالیکه همه میدانند پشت پرده مافیای واردات چه کسانی هستند، همچنان تولیدکنندگان داخلی با ضربه واردات بعضا کاملا قانونی نمونه مشابه از پا بیافتند؟
زشت است که قُبح واژگانی نظیر مافیا، سلطان، فساد، آقازاده، ویژه خوار و نظایر آن در جامعه بریزد. این نشانه کرختی دو جانبه جامعه است.
از یک جهت او را به سرنوشت خویش بی تفاوت میکند و از جهتی دیگر قوت و توان او را میگیرد.
فراموش نکنیم مردمان کرخت در همه جوانب کرخت میشوند و آنوقت انگیزهای برای توسعه و به قول آیتالله جوادی آملی قوت و قدرتی در او باقی نمیماند.
وقتی این پیش فرض - که همه ما در تمامی مراحل برخورداری فرصت ها نسبت به برخی که پول و پارتی و نفوذ دارند، شهروند درجه دو محسوب میشویم - نهادینه شود، که شده است، آنوقت همه چشمها به مهاجرت دوخته میشود یا پی فرصتی برای اتصال خود به حلقه قدرت میگردد.
در چنین وضعیتی اندک اند آنها که دغدغه جامعه و وطن و هم وطن داشته باشند.
▪اینکه صدا و سیما در تمامی برنامه های انتقادی و تخصصی خود و از زبان صدها کارشناس، بارها به حضور و نفوذ بالای مافیا در تمامی ساختارهای اقتصادی کشور اعتراف میکند، از یک جهت نشانه مبارکی است، زیرا ژنتیک رسانه بر نقد و تحلیل استوار شده، و این خوب است که صداوسیما بی پرده به مباحثی نظیر مافیا و دلالی و حلقه قدرت( البته در اکثر موارد برعلیه دولت فعلی) اشاره میکند.
اما از طرفی دیگر عدم نتیجه بخشی این سیل انتقادی چه از طرف ساختارهای حاکمیتی و چه از طرف مردم نشانه خوبی نیست. با این حجم از انتقاد، افشاگری و آدرس دادن باید حداقل شاهد انقلابی ساختاری میبودیم اما عملا شاهد افزایش قدرت مافیا بودیم.
این اتفاق نشانه عدم اثرگذاری عمومی صداوسیما و بیتفاوتی مسئولان به آشکارترین دلایل بحران های اقتصادی امروز است.