مواد غذایی به ظاهر سالم که در واقع بسیار مضر هستند
آب میوه
این مسأله شامل آب پرتقال هم می شود. دهه ها است که صنعت مواد غذایی آب میوه ها و اسموتی ها را به عنوان جایگزینی سالم برای میوه ها به مردم می فروشد. اما آن ها نه تنها به همان اندازه ی نوشابه در خود قند دارند، بلکه فاقد ویتامین و حاوی کالری های پوچی هستند که انرژی ای به شما نمی دهند.
به جای آن میوه بخورید. اگر علاقه ی زیادی به آب میوه دارید می توانید خودتان در خانه درست کنید، اما به خاطر داشته باشید که آب میوه ها در مقایسه با خود میوه ها قند خیلی بیشتری دارند.
شیر
برخلاف چیزی که از کودکی به ما گفته شده، وجود شیر و مواد لبنی در رژیم غذایی ما واجب نیست. گرچه شیر حاوی مقادیر قابل توجهی کلسیم و ویتامین D قابل جذب است، اما در صورت مصرف زیاد، احتمال دارد بیشتر از مقدار مجاز برای یک روز کالری دریافت کنید. اگر بزرگسال هستید و به طور مرتب گوشت و تخم مرغ هم مصرف می کنید، ممکن است مصرف شیر سلامت شما را به خطر اندازد.
به جای آن در رژیم غذایی خود تجدید نظر کنید و میزان مصرف شیرتان را تغییر دهید. به علاوه، برای کلسیم، ویتامین D و پروتئین منابع دیگری هم وجود دارد که به کمک آن ها می توانید بدون آنکه کالری زیاد شیر را دریافت کنید، رژیم غذایی خود را غنی سازید.
نوشابه های رژیمی
نوشابه همیشه ماده ی غذایی ناسالمی تلقی شده و مهم ترین ایراد آن هم قند زیادی است که در آن وجود دارد. به همین دلیل صنعت مواد غذایی دست به کار شد و شروع به تولید نوشابه های بدون قند و کم کالری کرد. اما در مورد اینکه فسفات درون این نوشابه ها در مقادیر زیاد می تواند تعادل معدنی استخوان های بدن ما را بر هم بزند، کمتر صحبت شده. این مسأله حتی ممکن است شما را درگیر یک چرخه ی باطل کند، به این ترتیب که شما به خاطر از دست رفتن مواد معدنی بدن تان احساس خستگی می کنید و بعد نوشابه ی بیشتری می نوشید تا هوشیار و بیدار باشید.
به جای آن آب بنوشید. یک فنجان قهوه یا چای بدون قند هم جایگزین خوبی محسوب می شود. اگر احساس می کنید که باید چیز شیرینی بخورید، چند تکه میوه میل کنید.
ماهی سالمون پرورشی
ماهی سالمون یکی از منابع خوب چربی های سالم و امگا ۳ محسوب می شود. اما متأسفانه سالمون های پرورشی حاوی مقادیر زیادی مواد آفت کش هستند که به سلامت انسان صدمه می زنند. گرچه در بعضی کشورها از غذای تازه برای پرورش ماهی های سالمون استفاده می شود و استفاده از مواد آفت کش در مزرعه های پرورش ماهی کنترل می شود، اما افزایش تقاضا باعث شده تمرکز فقط روی پرورش ماهی ها گذاشته شود، در نتیجه محل پرورش آن ها به محیط مناسبی برای رشد شپش های دریایی تبدیل می شود. پرورش دهندگان ماهی هم برای مبارزه با این شپش ها استفاده از مواد شیمیایی را افزایش داده اند.
به جای آن اگر نمی خواهید که مصرف ماهی سالمون را کنار بگذارید، حتماً از پرورشی نبودن آن مطمئن شوید. سالمون غیر پرورشی هم البته لزوماً سالم نیست. اما می توانید با تحقیق و پرس و جو یک مزرعه ی پرورش ماهی مطمئن پیدا کنید.
ماهی تن
مقامات کشور اسپانیا به تازگی توصیه کرده اند کودکان زیر ۱۰ سال و زنان باردار هیچ شکلی از ماهی تن را مصرف نکنند. علت این مسأله جیوه ی بسیار زیادی است که در ماهی تن وجود دارد، فلزی سمی که می تواند باعث بیماری های عصبی، گوارشی یا ایمنی شود.
به جای آن مصرف ماهی تن را محدود کنید و به دنبال ماهی هایی باشید که از دریاچه های محلی و آب های تحت نظارت صید شده اند. توصیه هایی که در مورد مصرف ماهی در کشورتان می شود را همیشه دنبال کنید.
نان غلات کامل
نان کالری بالا و ویتامین و فیبر کمی دارد. هر برش از نان سفید تا حدود ۳ گرم قند در خود دارد. در تولید نان های گندم کامل معمولاً از قند بیشتری استفاده می شود تا تلخی آرد آن احساس نشود.
به جای آن مصرف نان خود را محدود کنید. نان اگر به مقدار متعادل مصرف شود، مکمل خوبی برای رژیم غذایی شما خواهد بود. اما بهتر است در صورت امکان نانی تهیه کنید که قند افزودنی نداشته باشد، به خصوص اگر با غلات کامل تولید شده باشد.
روغن زیتون
روغن زیتون را یکی از سالم ترین روغن ها می دانند. اما متأسفانه هنگام صحبت از روغن زیتون به فواید فراوان نوع «فوق بکر» آن (Extra Virgin Olive Oil / EVOO) اشاره ای نمی شود. روغن زیتون هایی که روی آن ها عبارت «خالص» درج شده حاوی روغن فرآوری شده هستند و ماندگاری بیشتری دارند، اما در عین حال، از مواد مغذی کمتری برخوردارند و مملوء از مواد شیمیایی هستند.
به جای آن مصرف روغن زیتون خود را به حدود ۳ قاشق غذاخوری در روز محدود کنید و فقط روغن زیتون های فوق بکر خریداری کنید.
بعد از غذاهای سنگین مثل کله پاچه چه بخوریم؟
محمد تقی انوشه متخصص تغذیه و رژیم درمانی اظهار کرد: افراد با ید بدانند بهترین زمان برای نوشیدن آب چه زمانی است تا علاوه بر رفع تشنکی بتوانند با نوشیدن آب به بدن خود کمک فراوانی کنند.
او تصریح کرد: افراد در صبح بعد از بیدار شدن از خواب با نوشیدن دو لیوان آب میتوانند به فعال کردن اعضای داخلی بدن کمک کنند. همچنین نوشیدن یک لیوان آب قبل از صرف غذا به هضم راحت آن کمک خواهد کرد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی ادامه داد: افراد قبل از حمام کردن میتوانند با مصرف یک لیوان آب از فشار خون بالا جلوگیری کنند. همچنین اگر قبل از خواب شبانه آب بنوشند؛ به جلوگیری از سکته و حملات قلبی کمک شایانی خواهند کرد.
چه زمانی آب ننوشیم؟
انوشه با بیان اینکه مصرف آب با فاصله کمی پس از غذا خوردن باعث سوء هاضمه خواهد شد، افزود: افراد هنگام غذا خوردن و پس از مسواک زدن آب میل نکنند؛ همچنین بعد از خوردن بعضی میوههای آبدار مانند: هندوانه و سیب بهتر است آب مصرف نشود؛ زیرا باعث ضعف میشود،
عطش کاذب چیست؟
او گفت: اکثر افراد به حالتی که احساس تشنگی دارند، اما با نوشیدن آب سرد (هر چند خیلی زیاد هم بنوشند)، تشنگیشان برطرف نمیشود؛ دچار شده اند، به این حالت، عطش کاذب گفته میشود و دلیل آن، وجود یک خلط مزاحم در معده است که طبیعت برای دفع آن طلب آب میکند. اما آب سرد قابلیت دفع آن را ندارد.
او ادامه داد: این حالت معمولا بعد از خوردن غذاهای غلیظ یا لزج مانند: ماهی، کلهپاچه، ماکارونی و غذاهای شور رخ میدهد که درمان آن، صبر بر تشنگی و نوشیدن جرعه جرعه آب گرم شیرین شده با کمی عسل و یا جوشانده دارچین و زنجبیل است.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی بیان کرد: یک نوع دیگر از عطش کاذب وجود دارد که دلیل آن نیز، گرمی بیش از حد قلب یا ریه است و راه از بین رفتن آن، استنشاق هوای خنک است، افراد نباید در این حالت آب سرد بنوشند.
روش جدید تعیین تناسب اندام
سالها پیش وقتی برای مشخص شدن تناسب اندام به مطب پزشک میرفتید، از طریق یک فرمول ساده به شما میگفتند که آیا نسبت قد به وزنتان طبیعی است یا خیر. در این جا میخواهیم به این موضوع بپردازیم که آیا استفاده از شاخص BMI برای تعیین تناسب توده بدنی روش درستی است؟
شاخصBMI، تناسب اندام
در این روش فقط به دو شاخص قد و وزن برای تشخیص تناسب اندام پرداخته میشود و از طریق یک فرمول ساده یعنی (وزن بر حسب کیلوگرم تقسیم بر مجذور قد بر حسب متر) BMI به دست میآید و بعد بر اساس یک سری از اعداد به شما گفته خواهد شد توده بدنی تان در چه وضعیتی قرار دارد.برای مثال اگر شاخص شما بین 18.5 -۱۶ باشد کمبود وزن ،اگر بین ۲۵ -18.5باشد طبیعی و اگر بیشتر از ۲۵ باشد اضافه وزن دارید.
آشنایی با بادیکامپوزیشن
بادی کامپوزیشن در حقیقت روشی است که با استفاده از یک ترازوی هوشمند از سیرتا پیاز بدنتان را نشان میدهد و به صورت کاملاً تخصصی به شما میگوید چه میزان چربی و عضله کم یا اضافه دارید و این درصد را در کدام منطقه از بدنتان باید جبران کنید.
چربی و عضله
بعد از مشخص شدن وزن نهایی، میزان کل چربی و عضله بدنتان در دو سطر به صورت جداگانه به شما نشان داده خواهد شد و در روبه روی آن میزانی از چربی و عضله که در بدن شما طبیعی است، به صورت یک بازه عددی نوشته می شود.همچنین شما میتوانید به صورت کاملا جزئیتر ، به میزان چربی و عضله در دستها، پاها و ناحیه شکمی خود پی ببرید .
آب ، پروتئین و مواد معدنی
یکی از مهمترین نکتهها در داشتن رژیم غذایی
کنترل میزان آب، پروتئین و مواد معدنی است. در بادی کامپوزیشن ،شما به صورت جداگانه از آببدن، پروتئین و مواد معدنی خود اطلاع
می یابید و میتوانید با توجه به نیازتان مقدار ورودی آن ها را به بدنتان کاهش یا افزایش دهید.
برتری آنالیزور بدن
این که چرا بادی کامپوزیشن نسبت به BMI برتری دارد تا این جا فهمیده اید اما به نظر می رسد
بزرگ ترین نقطه قوت این دستگاه چیز دیگری است.برای درک این قضیه شما دو نفر را با وزن و قد کاملا یکسان تصور کنید.
فرد شماره یک دارای ۲۰ کیلوگرم عضله و ۳۵کیلوگرم چربی است فرد شماره دو دارای ۳۰ کیلوگرم عضله و ۲۵ کیلو گرم چربی است. قطعاً این دو فرد از نظر ظاهری و توده بدنی شبیه هم نیستند ، فرد شماره دو نسبت به فرد شماره یک لاغرتر به نظر میرسد اما روی ترازو
وزن و BMI هر دو یکسان است .
استفاده از اینترنت باعث فراموشی می شود
شاید دانستن این نکته که استفاده بیش از حد از اینترنت ممکن است چه بلاهایی برسر مغزتان بیاورد، باعث شود که کمتر از اینترنت کمک بگیرید!
«نیکلاس کار» درباره کتابش با عنوان «کم عمق: چطور اینترنت مغز ما را تغییر میدهد» از تاثیر فرسایشی تکنولوژی بر توانایی تمرکزش مینویسد: «زمانی من یک شیرجه رو عمیق در دریای کلمات بودم، اما حالا با جت اسکی روی آنها اسکی میکنم».
روانشناسان هم از تاثیر عمیق این رخداد بر شیوه تفکر و مغز ما سخن میگویند. نخستین تاثیرش همانطور که نویسنده کتاب تحسین شده کم عمق میگوید بر توانایی تمرکز ما است.
حالا زندگی ما و مغز ما چنان به تکنولوژی وابسته است که نمیتوانیم برای چند لحظه مناسب فکر آنها را مغزمان بیرون کنیم.
محققان در تحقیقی دریافتهاند، نسلی که در آستانه قرن بیست و یکم به سن و سال نوجوانی رسیده از سالمندان فراموشکارتر است.
انتقال اطلاعات از ذهن خودآگاه به حافظه بلندمدت نیازمند فرآیند با همراهی زمان و تمرکز حواس است. ما درباره اطلاعات براساس اهمیتشان دوباره میاندیشیم و در مغزمان آنها را میشنویم و آن را از طریق موضوعات مرتبط به یاد میآوریم.
یک مطالعه که توسط دانشگاه کلمبیا انجام شده نشان میدهد، وقتی مردم فکر میکنند میتوانند اطلاعات را از روی اینترنت به دست بیاورند، دیگر تمایلی برای به خاطر سپردن آن ندارند.
اما این تاثیر تنها به اطلاعات ختم نمیشود و آنطور که مشخص شده تکنولوژی حتی مغز ما را هم تغییر میدهد.
در حالیکه به نظر میرسد جهان مجازی به ما کمک کرده تا تبدیل به موجوداتی چند وجهی و چند مسئولیتی شویم، اما این رخداد قیمت خودش را دارد. مثلا تحقیقات اخیر به وسیله MRI نشان داده مغز افرادی که زیاد به اینترنت سروکار دارند، شبیه مغز کسانی است که به مواد مخدر معتادند.
MRI گرفته شده از مغز انسان
مطالعه MRI نشان میدهد که چطور جستجوی اینترنتی سیستم شبکه عصبی مغز را درگیر میکند. عکس سمت چپ فعالیت مغز در هنگام خواندن کتاب را نشان میدهد و عکس سمت راست فعالیت مغزی فرد در حین جستجوی اینترنتی. فعالیت نخست اعصاب کمتری را به طور عمیق و فعالیت بعدی اعصاب بیشتری را به طور سطحی درگیر میکند. مطالعه نشان میدهد این رخداد باعث تغییر در ارتباطات عصبی مغز ما میشود.
حتی یک مطالعه در سال ۲۰۱۱ نشان داد که گرفتن دسترسی اینترنت به برخی افراد باعث بروز مشکلات روحی و جسمی جدی در آنها خواهد شد.
مطالعه MRI روی مغز کاربران فیسبوک نشان میدهد مغز این افراد به طور غیر معمول به مسائل مربوط به دیگران اهمیت میدهد و نقاط مربوط در مغز آنها از افراد معمولی فعال تراست. مطالعه کارازمایی بالینی این فراد نشان میدهد حس حسادت در این افراد بیشتر است که با مطالعه MRI همخوانی دارد. همچنین مطالعهای که دانشگاه استنفورد انجام شد نشان میدهد مغز افرادی که به طور مستمر در جریان اطلاعات الکترونیکی هستند، در تمرکز و به خاطر آوردن دچار مشکل است.