عبارت ـ گروه اقتصاد: دو روز از آغاز طرح «فاصله گذاری اجتماعی» در مازندران گذشته و در این مدت حضور مردم در اماکن عمومی کاهش چشمگیری داشته و خیابان ها نیز خلوت تر شده است. طرحی که «قرنطینه خانگی» را جز برای مشاغل حساس به نوعی اجباری کرده است.
بر این اساس فروشگاه های موادغذایی، داروخانه ها و عرضه کنندگان محصولات ضروری می توانند به فعالیت خود ادامه دهند، اما باقی اصناف عجالتا باید کرکره را پایین بکشند. از بی تفاوتی و لحبازی برخی افراد که بگذریم، مازندرانی ها در اجرای طرح «فاصله گذاری اجتماعی» موفق بوده اند.
نافرمانی برخی انبوه سازان
در این میان اما مشکلی جدی به چشم می آید که باید برای حل آن فکری کرد. "ساختمانهای درحال ساخت" روزانه ده ها کارگر و متخصص را دورهم جمع می کنند که انتظار می رفت با تصویب و ابلاغ طرح جدید، این مراکزِ اصلی شیوع کرونا هم تعطیل شوند، اما بررسی های میدانی عبارت در شهرهای بزرگ مازندران خلاف این تصور را اثبات می کند.
بسیاری از پیمانکاران و سرمایه گذاران برج های مسکونی در مازندران به طمع پیشبرد کار و با سواستفاده از نیاز کارگران روزمزد، چراغ خاموش مشغول ادامه کار هستند. در ظاهر همه چیز تعطیل شده و دیگر فعالیتی در کوچه و خیابان به چشم نمی آید ولی در عوض فعالیت های درون ساختمانی نظیر سفیدکاری، برق کشی، نصب درب و پنجره، خرده کاری و نظایر آن همچنان ادامه دارد و در شرایطی که تجمع بیش از دونفر خطرناک است، ده ها کارگر و استادکار را با کمترین وسایل محافظتی در فضایی بسته گردهم می آورد.
بلاتکلیفی قانونی و کمبود نیروی ناظر
به گزارش عبارت از نظر قانونی نیز نوعی بلاتکلیفی در این حوزه به چشم می خورد که اتفاقا دستمایه سوءاستفاده سرمایه گذاران ساختمانی در مازندران شده است. شهرداری و سازمان نظام مهندسی دو نهاد اصلی ناظر بر روند ساخت و ساز شهری در شرایط عادی هستند. با شیوع کرونا و کاهش نیروهای فعال در شهرداری ها و همچنین تمرکز این نهادها بر ضدعفونی و پاکسازی محیط های شهری، نیرو و انرژی کافی برای نظارت گسترده بر ادامه فعالیت غیرقانونی برخی افراد و شرکت ها در حوزه ساختمانی وجود ندارد.
استانداری مازندران نیز به عنوان نهادی بالادستی موظف به کنترل شرایط و نظارت بررفتارهای خطرناک در حوزه عمرانی است که تابحال دستورالعملی در این مورد صادر نکرده و علی رغم تلاش های فراوان تاحدی از این حوزه غفلت کرده است.
این مهم البته از چشم رسانه ها نیز دور مانده و صداوسیمای مازندران توجه چندانی به تخلفات کرونایی در حوزه ساختماتن سازی نکرده است.
ضرورت حمایت از کارگران ساختمانی
بررسی های میدانی عبارت موید تمکین خُرده سازان ـ که عموما شخصیت های خقیقی هستندـ به طرح «فاصله گذاری اجتماعی» است. یعنی عمده کسانی که می خواستند یک طبقه به خانه شخصی خود اضافه کنند دست از کار کشیده و کارگران معدود خود را مرخص کرده اند، اما برخی انبوه سازان همچنان به ادامه کار اصرار دارند و گفتگوی خبرنگار عبارت با برخی ساکنین محلات مختلف در ساری از جمله 15 خرداد، نهضت، بعثت و بلوار کشاورز، آشکار ساخت که آنها همچنان صدای فعالیت های ساختمانی را از ساختمان های نیمه کاره ی نزدیک به خود می شنوند.
از طرفی دیگر ضروری است استانداری مازندران که پیشتر با طرح شناسنامه دار کردن کارگران ساختمانی استان، از کم و کیف آنها مطلع است، با استفاده از بازوان حمایتی خود نظیر بهزیستی، کمیته امداد، خیرین و... به نحوی حمایت خود از این افراد را که درآمد روزانه و غیرپیوسته دارند، افزایش دهند تا با وعده اندکی دستمزد بیشتر سلامتی خود و دیگران را به مخاطره نیاندازند.
مسئولیت اجتماعی و گزارش قانونی
به نظر می رسد بهترین روش، مطلع کردن پلیس و دادستانی توسط خود شهروندان باشد. هر کسی با مشاهده تخلف در فاصله گذاری اجتماعی باید فورا این دو مرجع را مطلع کند تا مانع ادامه فعالیت های ساختمانی ـ که در زمره فعالیت های غیرضروری در شرایط بحران کرونا است ـ شوند.