عبارت - گروه جامعه: کرونا از زمانی که روند انتقال خود را آغاز کرد تا کنون روی تمام اجزای زندگی تأثیر گذاشت ، اما بیشترین فشار تا کنون روی بخشهای بهداشتی و درمانی وارد شده است. نه تنها کادر درمان، بلکه بخشهای پشتیبان بهداشت و درمان نیز تحت تاثیرات منفی شیوع این ویروس چینی متحمل فشارهایی شدهاند. کاهش مراجعات به پایگاههای انتقال خون یکی از پیامدهای شیوع کروناست.
در روزهای اخیر دکتر ذوالفقار تقوی مدیرکل انتقال خون مازندران خبر از برگزاری پویش نذر خون از ابتدای محرم تا پایان صفر همزمان با سراسر کشور در مازندران داد و درخواست کرد تا در این ایام که ویروس کرونا میزان اهدای خون در مازندران را بسیار تحت تاثیر قرار داده و آن را کاهش داده است، مردم بیشتر به فکر اهدای خون باشند.
در حال حاضر وجود بیش از چهار هزار و ۵۰۰ بیمار خاص در مازندران، عمر پنج روزه پلاکت ها و همچنین انجام برخی از درمان بیماری ها و جراحی ها در استان، نیاز مبرم مازندران به خون را نمایان میسازد و حالا با توجه به شیوع ویروس کرونا در استان، این نیاز بیش از گذشته نیز شده است.
مازندران از سال ۱۳۹۲ تاکنون به خودکفایی رسیده و خون و فرآورده های خونی را از استان دیگر، وارد نکرده و حتی این استان، معین استان تهران شناخته میشود اما بسیاری از اهداکنندگان خون در ماههای اخیر به دلیل ترس از ابتلا به کرونا قید حضور در مراکز درمانی و بهداشتی را زدهاند که در این بین با وجود ثابت بودن نیاز به خون و فرآوردههای خونی در جامعه، کاهش روند اهدای خون میتوان در صورت استمرار مشکلاتی را ایجاد کند.
به گفته مدیر کل انتقال خون مازندران از ابتدای فروردین امسال تا پایان خونگیری در روز ۲۱ تیر ۴۵ هزار و ۹۲ نفر برای اهدای خون به مراکز انتقال خون مازندران مراجعه کردند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش ۱۵ درصدی را نشان میدهد. از این تعداد با توجه به مشاورههای پزشکی مقدماتی اهدای خون، از هشت هزار و ۴۱۹ نفر به دلایل متعدد خون دریافت نشد و ۳۶ هزار و ۶۳۷ نفر اهدای خون انجام دادند که دراین قسمت نیز نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش ۹.۵ درصدی ثبت شده است.
متاسفانه این وضعیت نامناسب در حالی است که ما در استان ۶ مرکز جراحی قلب باز ، حوادث متعدد ناشی از رانندگی و بیش از چهار هزار و ۵۰۰ بیمار خاص اعم از تالاسمی ،هموفیلی ،دیالیزی و سرطانی داریم که تمامی اینها نیازمند خون هستند.
این کاهش ذخایر خونی در استان آن هم در شرایطی که مردم نسبت به سلامت خود حساس تر شده اند نشانه ی مناسبی نیست. هرچند کاهش این چنینی دلیلی به غیر از کرونا ندارد و در تمام کشور هم مشترک است اما مردم باید بدانند که بیماران در این روزها هم به خون آنها احتیاج دارند.
هرچند با وجود این کاهش همچنان نیازهای خونی استان مازندران تامین است اما در صورت ادامه داشتن این روند ممکن است با مشکلاتی بر بخوریم که حتی فکر کردن به آن خوشایند نیست.
بیماران دیالیزی و سرطانی را در نظر بگیرید که در حالت معمول هم ویروس کرونا برای آن ها بسیار خطرناک تر از سایرین است، حال با این اضطراب که آیا برای دریافت خون هم دچار مشکل خواهند شد یا نه چگونه این روزهای سخت را می گذرانند.
مردم هم حق دارند تا در این روزها کمی ترس و نگرانی داشته باشند که مبادا برای این که ثوابی کرده باشند دچار مشکل شوند و خدای ناکرده به کرونا مبتلا شوند. مسئولان البته بارها و بارها تاکید کرده اند که تمام وسایل و فضای مجموعه های انتقال خون در استان کاملا ضدعفونی شده و هیچ خطری اهداکنندگان را تهدید نخواهد کرد.
البته بسیاری در همین شرایط کرونایی برای نخستین بار تصمیم به اهدای خون گرفتند و در پایگاههای انتقال خون مازندران حاضر شدند. بنا به آمار اعلام شده توسط مدیر کل انتقال خون مازندران از ۳۶ هزار و ۶۳۷ نفری که تا ۲۱ تیر امسال موفق به اهدای خون در مازندران شدند، سه هزار و ۹۴۵ نفر برای نخستین بار خون اهدا کردند. ۲۳ هزار و ۳۱۱ نفر اهداکنندگان مستمر هستند و ۹ هزار و ۳۸۱ نفر نیز از اهداکنندگان باسابقه استان محسوب میشوند.
حالا و با فرا رسیدن ماه محرم و پس از آن صفر، چه کاری بهتر از این که به جای نذر خوراک و اطعام که در شرایط کرونایی توصیه نمیشود خونمان را نذر بهبودی انسان دیگری کنیم.
گفتنی است همه ۱۱ پایگاه ثابت انتقال خون مازندران در ماههای محرم و صفر امسال فعال بوده و به دلیل برگزار نشدن مراسم مذهبی گروههای سیار انتقال خون فعالیتی ندارند. بد نیست بدانید اهدای یک واحد خون با فرآورده های آن، می تواند جان سه بیمار را نجات دهد. اکنون تصمیم با شماست.