عبارت-گروه اقتصاد: اگر در روزهای اخیر سری به بازار خودرو و بنگاههای معاملاتی در مازندران زده باشید، بدون شک بیشترین چیزی که توجه شما را جلب خواهد کرد کاهش محسوس قیمت خودروهای ایرانی و خارجی و همچنین نبود مشتری در بازار همیشه پررونق خودرو است.
بررسی مقایسهای بازارهای کشور در چندماه اخیر نشاندهنده صدرنشینی خودرو در کاهش قیمت است. نگاهی به روند قیمتی این بازارها بیانگر آن است که خودرو در آخرین ماه از فصل پاییز، بیشترین کاهش قیمت را در مقایسه با بازارهای ارز، بورس، سکه و مسکن تجربه کرده است و این کاهش قیمت در نخستین ماه زمستان نیز کماکان ادامه یافت.
در روزهای اخیر نیز این مسئله شتاب بیشتری گرفت به شکلی که از اواخر هفته گذشته تا کنون بسیاری از خودروهای داخلی با کاهش بیش از 4 میلیون تومانی قیمت خود روبرو شدند. مسئلهای که مردم را خوشحال و دلالان بازار خودرو در کشور را نگران کرده است.
بسیاری از دستاندرکاران صنعت و بازار خودرو معتقدند که روند کاهشی قیمتها در بازار خودرو که به تخلیه بیشتر حباب قیمت در این بازار منجر میشود، به این زودیها به پایان نمیرسد و همچنان تا پایان سال تداوم خواهد داشت. اما علت چیست؟

استارت این نوسانات به اصطلاح منفی از آبان ماه آغاز شد. مردم آبان را با خبرهای داغ انتخابات آمریکا آغاز کردند و در تمام آن روزها دوگانه بایدن-ترامپ به محبوبترین بحث در میان هر جمعی تبدیل شده بود. مسئلهای که روشن بود تا چه اندازه میتواند برروی نوسانات نرخ ارز در کشور ما موثر باشد.
در آن زمان قیمت دلار بدون هیچ سقفی در حال رشد بود و بسیاری از بازارها مانند طلا و سکه، خودرو و املاک پابهپای آن قلههای قیمتی را درمینوردیدند. اما همانطور که قابل حدس بود، دوران رئیس جمهور عجیب و غریب آمریکا 4 ساله باقی ماند و جو بایدن دیگر نامزد این انتخابات مجوز ورود به کاخ سفید را دریافت کرد. در همان ساعات اولیه اعلام نتایج اثرات این اتفاق در بازار ارز ایران نمایان شد به نوعی که بازار از فروشندهمحوری به خریدارمحور تغییر فاز داد و دیگر این فروشندگان بودند که برای جلب نظر خریدار مجبور به کاهش قیمتها شدند.
ازآنجاکه نرخ ارز خود را بهعنوان قطبنمای سایر بازارهای عمومی کشور طی تقریبا 3 سالی که از خروج ایالاتمتحده آمریکا از توافق نامه برجام میگذرد، معرفی کرده است قابلپیشبینی بود که کاهش نرخ ارز به فاصله کمی خود را در سایر بازارها از جمله بازار سکه، مسکن و خودرو نشان دهد. خریداران و فروشندگان بازار تا امروز روی وعدههای رئیسجمهور جدید آمریکا حساب ویژهای باز کردند و امیدوار هستند که با انتخاب بایدن استارت تخلیه حبابهای قیمتی در بازارها زده شود.
این مساله اما موردتوجه مدیران ارشد کشور و دولت نیز قرار گرفت و آنها در اظهارنظرهای خود این سیگنال را به بازارها مخابره کردند که کاهش ریسکهای غیراقتصادی آغاز شده است. مانند صحبتهای همین چند روز قبل رئیس جمهور روحانی که خبر از کاهش نرخ ارز تا 15 هزار تومان را داد.
البته نیاز به ارز 15 هزارتومانی برای کاهش قیمت خودروها نیست زیرا همین حالا و با ارز حدودا 22 هزار تومانی، قیمت فروش بینالمللی تمام ماشین های تولیدی کشور از قیمت فروش کارخانه در ایران کمتر شده و همین مسئله نشان دهنده آن است که به زودی باید شاهد تجدید نظر اساسی در قیمتگذاری خودروها باشیم.
قیمتگذاری و اعلام فرمول آن نیز یکی دیگر از رخدادهایی بود که سبب ناآرامی بازار خودرو در کشور شد. مجوز افزایش قیمت 3 ماه به 3 ماه که توسط مجلس به خودروسازان داده شد باعث شد تا هیچ ثبات قیمتی در بازار وجود نداشته باشد و قیمت ها یا درحال بالا رفتن باشند و یا در حال پایین آمدن!
از سوی دیگر بسیاری از مشتریان خودرو که در دو سال گذشته همراه با در نظر گرفتن تورم حضوری فعالانه در بازار خودرو داشتند و به نوعی از مصرفکننده به واسطه و دلال خودرو تبدیل شده بودند، با اتفاقاتی که در نتایج انتخابات آمریکا رخ داد با خوشبینی نسبت به کاهش قیمتها دست از خرید کشیدند که همین عامل فروشندگان زیادی را مثل بازار دلار وارد بازار خودرو کرد.
طبیعی است که در هر ماجرایی اگر عرضه از تقاضا پیشی بگیرد بدون شک با کاهش ارزش و قیمت آن محصول و یا خدمات مواجه خواهیم بود. اتفاقی که ماههاست برای خودرو در جریان است. البته علاوه بر این کاهش انتظارات تورمی مردم نیز نقش پررنگی در آرامش بازار خودرو و در نهایت افت قیمت ماشینها در بازار داشت.

بازاریان خودرو در مرکز مازندران اما اعتقاد دارند که بیشترین زیان از نوسانات به این صنف وارد شده و کسب و کار آنان کسادی عجیبی را تجربه میکند. به عقیده آنان تنها کسانی که در افزایش قیمت خودرو نقش چندانی نداشتند نمایشگاه داران بودند اما اتفاقات جوری رقم خورد که آنها بیشترین زیان را از این مسئله متحمل شوند.
زراری یکی از نمایشگاهداران ساری در این خصوص به خبرنگار عبارت گفت: این روزها اکثر مردم به امید کاهش بیشتر نرخ ارز و شکست قیمت دلار، از خرید دست کشیده و به انتظار کاهش قیمتها نشستهاند.
وی، افت شدیدتری را در بازار خودروهای خارجی پیشبینیکرد و دلیل آن را رشد شدید و بیضابطه قیمتها در ماههای گذشته برشمرد و تصریح کرد: در ماههای گذشته عرضه خوبی از سوی دو خودروساز بزرگ کشور شاهد بوده و هستیم و در صورت تداوم این روند، همچنین کاهشی شدن بیشتر نرخ ارز، قیمتها باز هم ریزش خواهد کرد.
زراری از احتمال خروج گسترده سرمایه از بازار خودرو گفت و تاکید کرد: اکنون فقط مصرفکننده واقعی به بازار مراجعه میکند و بازار برای دلالان و واسطهها جذابیتی ندارد.
در حال حاضر نرخ دنا با ۴ میلیون تومان کاهش نسبت به روزهای اخیر به ۲۵۳ میلیون تومان رسید و نرخ سمند LX هم با کاهش ۴ میلیونی به ۱۷۸ میلیون تومان رسید. پژو ۴۰۵ جی ال ایکس، پژو پارس دوگانه سوز و پژو ۲۰۷ دندهای هم هر یک ۴ میلیون تومان ارزان شدند. نرخ پژو ۲۰۷ دندهای با این افت روی ۲۷۶ میلیون تومان ایستاد.
قیمت پژو ۲۰۶ تیپ ۲ هم ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان کاهش یافت و به نرخ ۱۸۸ میلیون تومان از سوی فروشندگان اعلام شد. اوضاع در میان تولیدات دیگر خودروساز کشور نیز به همین ترتیب است اما به نظر شما این کاهش قیمتها تا چه زمانی ادامه خواهد داشت و آینده بازار خودرو در کشور چگونه خواهد بود؟