عبارت-گروه جامعه: پلیس فتای مازندران امروز برای چندمین بار هشدار داد که مراقب آگهیهای جعلی به ویژه آگهیهای استخدامی در فضای مجازی باشید. اما ماجرا چیست؟
لیسانس، فوقلیسانس، دکتری، تافل، مدرک حسابداری، مدرک بازیگری، گلدوزی، آرایش و گریم و… مدرک پشت مدرک! تا یکی دو دهه قبل تصور این بود که راه رسیدن به یک شغل مطلوب تحصیلات بیشتر و داشتن مدارک مختلف آموزشی است، اما این تصور به سرعت رنگ باخت و حالا بازار کار با بحران تحصیلکردههای بیکار مواجه شده است. تحصیلکردههایی که به گفته کارفرمایان، تنها در مدارک رنگارنگ خلاصه شدهاند و برای ورود به مشاغل از مهارت کافی برخوردار نیستند.
از طرف دیگر با افزایش تعداد افراد جویای کار، در صفحات مجازی هر روز میتوان به چندین مورد آگهی کاریابی رسید. آگهیهایی که کارکرد آنها در دوره بحران بیکاری بیشتر شبیه معجزه است؛ استخدام صددرصدی نیروی کار بدون سابقه، با پرداخت حقوق و پاداش مکفی. در وضعیت اقتصادی که نرخ بیکاری بیش از 11 درصد و در برخی استانها به بالای 18 درصد میرسد، این پیشنهاد برای هر جوینده کاری بسیار جذاب و امیدبخش است.
آن سوی ماجرا اما کسانی هستند که از سونامی بیکاری درآمد کسب میکنند. مؤسسات کاریابی که طبق مقاولهنامههای سازمان بینالمللی کار قرار بود واسطهای میان جوینده کار و کارفرما باشند، اکنون تحت عنوان مؤسسات کاریابی غیرمجاز و اغلب مجازی تبدیل به یک منبع درآمد شدهاند. شما به امید پیداکردن شغل باید مبلغی پول در ابتدا به آنان پرداخت کنید و در نهایت نه تنها شغلی نصیبتان نمیشود بلکه پول خود را هم از کف دادهاید.
مدتی قبل فرمانده انتظامی استان مازندران از دستگیری 2 کلاهبردار اینترنتی که با آگهی استخدام و کاریابی در شبکه های اجتماعی از شهروندان کلاهبرداری می کردند، خبر داد.
سردار مرتضی میرزایی با اعلام این خبر، گفت: در پی مراجعه شهروندی به پلیس فتای این فرماندهی مبنی بر کلاهبرداری از وی به صورت اینترنتی و برداشت غیرمجاز از حساب بانکی وی، موضوع به صورت ویژه در دستور کار پلیس فتا قرار گرفت .
وی تصریح کرد: کاراگاهان و کارشناسان پلیس آگاهی با انجام تحقیقات از مالباخته در بررسی های اطلاعاتی و فنی دریافتند، افرادی ناشناس در شبکه های اجتماعی با تبلیغات و آگهی کاریابی و استخدام در شرکت های مختلف و هدایت افراد به درگاه جعلی بانک برای پرداخت هزینه ثبتنام اولیه اقدام به دریافت اطلاعات حساب بانکی آنان می کنند و سپس در فرصت مناسب از آن حسابها برداشت انجام میدهند.
در شیوه دیگر هم کلاهبرداران با درج و انتشار آگهیهای تبلیغاتی با عنوان استخدام و کاریابی در شرکتها و مراکز دولتی در سایتهای درج آگهی مانند سایت دیوار و بعد از جلب نظر شهروندان، مبالغی را بهعنوان هزینه ثبتنام از آنها اخذ کرده و پس از دریافت وجه دیگر پاسخگو نیستند و با این روش از آنان کلاهبرداری میکنند.
شهروندان اما باید آگاه باشند که در صورت مواجهه با چنین تبلیغاتی، قبل از واریز هرگونه وجه ابتدا آدرس و مجوز شرکت استخدام کننده و هویت انتشار دهنده آگهی بررسی و پس از اطمینان از صحت و سقم موضوع اقدام کنند. برای این کار هم میتوانند وارد سایت karyabi.mcls.gov.ir شوند و ببینند که آن موسسه کاریابی در وزرات کار ثبت شده است یا خیر. و یا اینکه با کمی دقت و هوشیاری میتوانند درگاههای جعلی که آدرس آنها به shaparak.ir منتهی نمیشود را شناسایی کنند. علاوه بر این اصولا هیچ بنگاه کاریابی بدون شناخت و تحویل مدارک از سوی شما پولی را دریافت نمیکند و اگر با چنین پیشنهادی مواجه شدید اصل را بر کلاهبرداری بودن آن بگذارید.
وزارت کار برای جلوگیری از سوءاستفاده این مؤسسات غیرمجاز اعلام کرده افراد برای طرح شکایت به این وزارتخانه یا قوه قضائیه مراجعه کنند و در صورت شناسایی این مؤسسات در فضای مجازی به پلیس فتا آن را معرفی کنند اما سوالی که مطرح میشود این است که با وجود بوروکراسی حاکم آیا کسی که دنبال کار است، امید پیگیری و دریافت مبلغ پرداختی خود به این مؤسسات غیرمجاز را دارد؟
پاسخ در ماههای آینده روشن خواهد شد. باید تا آن زمان صبر کرد و دید پلیس چه برخوردی با این سواستفاده کنندگان از وضعیت معیشتی مردم خواهد داشت. بدون شک کلاهبرداری از افرادی که با هزار امید در جستجوی کاری هستند تا لقمه حلالی را به خانه ببرند جرم کمی نیست و تاوان کمی هم نخواهد داشت اما با این حال شهروندان میتوانند در صورت مواجه با هر گونه موارد مشکوک فوق در فضای مجازی به سایت پلیس فتا به نشانی www.cyberpolice.ir مراجعه و گزارش خود را ثبت نمایند.